Straatnamen verklaard

Straatnamen verklaard: Straatnamenbord

  • Booket (Blaricums) dialect voor Boekweit (soort graan). Boekweit was vroeger in onze streek zo belangrijk dat de boekweitkorrel in het wapenschild van enkele gooische gemeenten is afgebeeld. Van het meel werd pap en pannenkoeken gemaakt. Het werd eigenlijk als voedsel voor de armen beschouwd. Vroeger kwamen imkers van heinde en verre om hun bijen naar bloeiende boekweitvelden in onze omgeving te brengen. Van boekweit komt donkerbruine honing af.
  • Kaper – Een kap voor bescherming tegen bijensteken voor het hoofd van de imker
  • Kieps – Een van het stro van winterrogge gevlochten mand die bestemd is voor het scheppen van bijenzwermen.
  • Korf – Een van het stro van winterrogge gevlochten woning (verblijfplaats) met een vlieggat voor de bijen.
  • Opzetter – Dit is een uitdrukking uit de oude korventeelt. Vroeger werden de sterkste volken geslacht voor de honingoogst. Andere volken (zwermen) werden opgezet om te overwinteren voor het volgende jaar.
  • Raat – Raten worden door de bijen gebouwd door middel van hun wasklieren. De raten worden gebruikt voor opslag van honing en stuifmeel. Bovendien bevindt het broednest zich in de raten. Van wasraten worden veel artikelen (zoals kaarsen) gemaakt door de mens.
  • Slinger – Door de volle honingraten uit de volken te halen en in een slinger rond te draaien wordt de honing uit de raten geslingerd.
  • Schans – Een verzamelplaats of bijenstal waar imkerverenigingen hun leden, die thuis geen ruimte hebben, een staanplaats aanbieden voor de bijenvolken. In Blaricum is de mooie schans met de naam “Steegland” gevestigd. Deze bevind zich op een unieke locatie in de Engh naast de Algemene begraafplaats aan de Woensbergweg. Zie ook de website: www.imkersverenigingblaricum.nl. Hier kunt u lezen wanneer er iemand is om u alles over het imkergebeuren te vertellen.Door Frans Ruijter
    Met vriendelijke dank aan Gert v.d. Gant van de bijenvereniging Blaricum voor het verstrekken van de bijtechnische gegevens.