Fototentoonstelling

De Bijvanck - Malbak tentoonstelling   De Bijvanck - Bezoekers fototentoonstelling   Bijvanck 40   De Bijvanck - Fototentoonstelling
Foto: Mevrouw Le Coultre maakt -op 3 september 1985- een feestelijke rondrit met Frans Ruijter van de brandweer door de Bijvanck en het oude dorp na het behalen van haar overwinning in de Eerste Kamer: Blaricum heeft haar deel van de Bijvanck behouden. (Coll. Matt Meuser). Bron: Dichtbij.nl

BLARICUM – Er hangt een levendige sfeer in De Malbak. De geur van nagellak trekt door het gebouw; dames kakelen een deurtje verderop. In de gang staat Matt Meuser Bourgognion. De voormalig NCRV-regisseur brengt middels een foto-expositie de veertig jaar jonge Bijvanck in beeld. Het wijkcentrum is daarvoor de uitgelezen plek. Het ligt midden in de Bijvanck.

Ondanks diverse oproepen bereikt het beeldmateriaal hem maar mondjesmaat. ‘Het druppelt binnen, maar het kan ook nog steeds’, zegt hij. Toch zat hij de afgelopen tijd niet stil, en heeft hij er ondertussen al flink wat uurtjes ingestoken. Fotoborden in elkaar getimmerd, foto’s gesorteerd en deze opnieuw -op één en hetzelfde formaat om een eenheid te creëren- laten afdrukken.

Knipsels
Tijdens de rondgang langs de bijzondere kiekjes, stapt een Bijvanck-bewoonster van het eerste uur binnen. De kwieke dame heeft krantenknipsels bij haar. Meuser neemt deze dankbaar in ontvangst. Het betreft de opening van winkelcentrum De Balken in augustus 1975. ‘Kijk daar sta ik ook nog’, wijst de geboren Hilversumse. De vrouw is enthousiast, en er ontstaat een geanimeerd gesprek.

Prairie
Naast de winkels was er ook een lagere school. ‘Een RK-, Protestants Christelijk en openbaar ineen’, ratelt de vrouw verder. ‘Via planken bereikten we de school; er was geen pad.’ Zowel haar dochter als zoon zaten op de school. ‘Het was er leuk. En modern, dat had destijds in Huizen niet gekund.’ Als hulpmoeder begeleidde ze de kinderen naar De Bun in Huizen om te zwemmen. ‘We liepen gewoon door het zand; alles moest nog bebouwd worden’, zegt ze nog enigszins verontwaardigd. ‘Mijn zoon heeft genoten in de Bijvanck; het was een prairie.’ Ook Meuser had daar leuke tijden met zijn zoon. ‘Pijl en boog schieten kon op de enorme vlaktes. Je keek tot het IJsselmeer.’

Eén van de grootste drama’s van de Bijvanck was de brand van die o zo leuke school, die volgens zeggen is aangestoken. Meuser: ‘Een leerkracht van de school bracht me hierover een hele map met materiaal.’ Dit beeld krijgt eveneens een bijzondere plek in de expositie.

Maquette
Meuser heeft inmiddels ook contact gelegd met de gemeente Blaricum. ‘Ik zoek de maquette van de Bijvanck.’ Hoewel hij vermoedt dat deze waarschijnlijk vernietigd is, zou het een grote verrassing zijn als deze toch boven water komt.

Heeft u ook bruikbaar materiaal? Geef het af in De Malbak, of mail foto’s naar: bijvanck40@ziggo.nl.